Pokud trávíte dovolenou v Turecku, určitě nezapomeňte navštívit nějaké z místních tržišť, kde nakoupíte téměř všechno, od oblečení a šperků až po suvenýry. V Turecku se vyplatí zakoupit zlato nebo kožené zboží, u kterých se ceny pohybují mnohem níže než v České republice. Pokud na tržiště zavítáte, nezapomeňte s obchodníky smlouvat o ceně. Díky smlouvání můžete pořídit produkty za velmi výhodné ceny. Pokud chcete uspět, je lepší si na pokoji v hotelu nechat veškeré šperky a luxusní oblečení. Obchodník by z vás totiž mohl vycítit, že máte peníze a produkt by vám neslevil. Výhodou je také naučit se několik tureckých slovíček, jako frázi „Kolik to stojí?“ a základní číslovky.
Co se týče stravování v Turecku, většina tureckých jídel je velmi zdravých, jsou připravována hlavně vařená a dušená jídla. Základem většiny pokrmů jsou ryby, dále různé druhy salátů. Turci využívají všechny druhy mas, kromě vepřového, které jim zakazuje jejich muslimská víra. Nejčastěji užívané je ale maso kuřecí, jehněčí, skopové a již zmiňované rybí. Nejznámějším a nejoblíbenějším tureckým jídlem je bezesporu döner kebab – grilované maso podávané v bulce spolu se zeleninou a dresinkem. Dalšími oblíbenými pokrmy jsou placičky kefte z mletého masa, plněné papriky s rajskou omáčkou – dolmates, vinné listy plněné mletým masem nebo zapékaný baklažán s masem a bramborami. Jako přílohy Turci užívají nejčastěji rýži nebo chleba – ekmek – ten připomíná spíše českou veku.
Nejoblíbenějším nápojem pro Turky je černý čaj, který je velmi silný a hlavně hodně oslazený. Dalším typickým tureckým nápojem je ajran – nápoj vyrobený smícháním jogurtu, vody a soli. I když je Turecko muslimskou zemí, není problém koupit si zde tvrdý alkohol nebo pivo. Nejrozšířenějším pivem je značka Efes. Mezi oblíbené patří turecké víno, které obsahuje menší procento alkoholu a má hodně nasládlou chuť. Z tvrdého alkoholu je nejoblíbenějším nápojem rakija – anýzová pálenka.